1. Welcome Hearth.com Guests and Visitors - Please enjoy our forums!
    Hearth.com GOLD Sponsors who help bring the site content to you:
    Hearthstone Soapstone and Cast-Iron stoves( Wood, Gas or Pellet Stoves and Inserts)
    Caluwe - Passion for Fire and Water ( Pellet and Wood Hydronic and Space Heating)

Chain and bar replacement? Pioneer Farmsaw

Post in 'The Gear' started by moterhead3, May 30, 2008.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. moterhead3

    moterhead3 New Member

    Joined:
    Oct 13, 2007
    Messages:
    54
    Loc:
    Bethel Twp PA
    I got bored with of my Craftsman 55cc (biggest sears had 3 years ago). Cuts great as long as you keep the RPM's up. Just dosn't seem to have the torque at low RPM's a motor that big should have. I have a 1980's Pioneer Farmsaw that hasn't run in about 15 years because the compression release rod broke and it kept tearing up starter pulleys. Drilled a hole in the pull start cover, push the button while starting, runs great. The chain is beat, but its .058 x 3/8. Can I use a .050 x 3/8 as long as I change the bar? Can I use any 3/8 pitch chain as long as I change the bar? Thanks.

    Helpful Sponsor Ads!





  2. savageactor7

    savageactor7 Minister of Fire

    Joined:
    Jan 25, 2008
    Messages:
    3,700
    Loc:
    CNY
    I just got my bar reground and a new nose tip put on...you might want to consider that route. It's less expensive going that route but it's a good idea to always have a spare bar handy.

    That Craftsman 55cc should cut everything at half throttle try replacing the chain and if your just bucking wood take off those spiked bumpers and just let the saw do the cutting. No offense to those that use them but I've seen so many users horse their saws with the leverage those bumper provide its almost like saw abuse to me...and blow out or replace the air filter and see if that helps. A dull chain puts out tons of dust that just gets sucked up by the saw.
  3. computeruser

    computeruser Feeling the Heat

    Joined:
    Jan 16, 2007
    Messages:
    337
    Loc:
    East Lansing, MI
    Yes, as long as the bar and chain are the same gauge, you'll be set. If your bar is OK or can be squared up with a file (or grinder, or whatever) then a new loop or two of 3/8"-.058 will get you back in action.
  4. BrotherBart

    BrotherBart Hearth.com LLC Mid-Atlantic Division Staff Member

    Joined:
    Nov 18, 2005
    Messages:
    28,066
    Loc:
    Northern Virginia
    I don't know what the deal was with that 55cc Craftsman but a ton of them showed up as "factory reconditioned" saws on eBay and other places.

    I was in an outlet store, not a Sears outlet, in Texas a couple of years ago and they had a stack of them up to the ceiling.
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page