Accentra Insert Question/Problem

Post in 'The Pellet Mill - Pellet and Multifuel Stoves' started by thesyguy, Jan 17, 2012.

  1. thesyguy

    thesyguy
    Expand Collapse
    New Member

    Joined:
    Mar 25, 2008
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Loc:
    Southeastern Mass
    It has been really cold lately and I have been running the stove in stove temp mode at almost max, blower fan on high, feeding at 3.5-4lbs/hr. Went out today and when I came home the house was 63 degrees and the flame was all the way down the pot and almost in the auger tube. Plenty of pellets in the hopper. I shut it down and cleaned it thoroughly, including the blowers and feeder/fines catcher. Pretty much the same as the end of season cleaning. I noticed that the inside of the auger tube was shiny. I checked the auger but it did not have any play and was not touching the sides or binding. Also the end of the auger looks like it may be thinner as though it started to deteriorate.

    I restarted it and it is running, the fans are blowing normal, there is good heat coming out but the flame does not look as high as it normally does and I am having to run it at a much higher stove temp to get the same room temp. Also, it is now 15 degrees warmer outside.

    Any ideas on what may be the issue before I call my dealer in to look at it?

    BTW I am using comfy cozy pellets that I have been using since last winter with no issues until now. Also the stove is in it's fourth season, purchased in March 2008.

    Thanks.
     
    Collapse Signature Expand Signature

    Helpful Sponsor Ads!





  2. SmokeyTheBear

    SmokeyTheBear
    Expand Collapse
    Minister of Fire

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    13,363
    Likes Received:
    1,662
    Loc:
    Standish, ME
    Dirty ESP maybe.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  3. thesyguy

    thesyguy
    Expand Collapse
    New Member

    Joined:
    Mar 25, 2008
    Messages:
    10
    Likes Received:
    0
    Loc:
    Southeastern Mass
    I did pull the ESP and cleaned it. It could be bad though.
     
    Collapse Signature Expand Signature
  4. rickwai

    rickwai
    Expand Collapse
    Feeling the Heat

    Joined:
    Nov 1, 2011
    Messages:
    374
    Likes Received:
    64
    Loc:
    ohio
    when u start stove after bieng off does it auger the correct amount of pellets into pot? Or is the burn pot only 1/4 or 1/2 full? This is a good indicator for if the auger or slide plate plugged up. Sounds like it is a feed issue do to a restriction in the auger or it is gummed up. Empty hopper and vac pellets out so you can see the slide plate. Is everything clean and shiny or is it brown and have a build up on it down in bottom of hopper and slide plate?
     
    Collapse Signature Expand Signature

Share This Page