1. Welcome Hearth.com Guests and Visitors - Please enjoy our forums!
    Hearth.com GOLD Sponsors who help bring the site content to you:
    Hearthstone Soapstone and Cast-Iron stoves( Wood, Gas or Pellet Stoves and Inserts)

Problem with new Quadrafire

Post in 'The Pellet Mill - Pellet and Multifuel Stoves' started by Flem, Sep 8, 2013.

  1. Flem

    Flem Member

    Joined:
    Dec 12, 2009
    Messages:
    131
    Loc:
    Western MD
    Brand new (out of the box) Classic Bay insert. Turn up thermostat, call light comes on as it is suppose to, blue light on control panel comes on along with exhaust fan for about 5 seconds, fan shuts off then comes back on for a few seconds continuously. Blue light stays on. Pellets will not drop and stove will not start up. Any ideas?

    Helpful Sponsor Ads!





  2. subsailor

    subsailor Minister of Fire

    Joined:
    Dec 8, 2011
    Messages:
    1,422
    Loc:
    Winthrop, Maine
    Call the dealer?
  3. DexterDay

    DexterDay Guest

    Yep. This is the same stove you thought "overheated"? If its doing that? Your power supply is screwed? Your t-stat wires or wiring harness is screwed, or your control board is screwed. Or all the above.

    Call the dealer. It's brand new and under warranty
  4. Lousyweather

    Lousyweather Guest

    as mentioned above, that Quad's a good unit, still under warrantee....parts AND labor should be covered, at no cost to you (other than maybe travel time), from the dealer who sold you the unit..........
  5. kinsmanstoves

    kinsmanstoves Minister of Fire

    Joined:
    Aug 29, 2007
    Messages:
    3,413
    Loc:
    Kinsman, Oh 44428 Brookfield, Oh 44403
    Control box might be on the test setting, CALL DEALER!

    Eric
  6. smwilliamson

    smwilliamson Minister of Fire

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    4,014
    Loc:
    Southcoast, MA
    How many blue lights you got? Should be 1
    DexterDay likes this.
  7. smwilliamson

    smwilliamson Minister of Fire

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    4,014
    Loc:
    Southcoast, MA
    Wow rough crowd
    Augmister likes this.
  8. DexterDay

    DexterDay Guest

    1 blink, every 10 seconds, for the first 60 sec
    CCF01162010_00002.jpg
    stayfitz likes this.
  9. smwilliamson

    smwilliamson Minister of Fire

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    4,014
    Loc:
    Southcoast, MA
    Yeah, so the board is in test mode without anything being jumped....exactly what the op is describing
  10. DexterDay

    DexterDay Guest

    OP. Open right side (facing stove). Remove control box and turn to #1 setting. (Side plate behind door will need to come off, to get at the board).

    If you open the hopper lid, you will see a small square metal box on the right side, the control box is behind it. Screws need to be removed from opposite side.

    Good luck... And we need pics when it has a nice fire in it :)
  11. kinsmanstoves

    kinsmanstoves Minister of Fire

    Joined:
    Aug 29, 2007
    Messages:
    3,413
    Loc:
    Kinsman, Oh 44428 Brookfield, Oh 44403
    unplug it first
    DexterDay likes this.
  12. DexterDay

    DexterDay Guest

    Good call... :)
    kinsmanstoves likes this.
  13. Flem

    Flem Member

    Joined:
    Dec 12, 2009
    Messages:
    131
    Loc:
    Western MD
    You guys are awesome. Got is dialed in and running. Another question - how long should it take for the convection fan to come on after stove starts up? Sure seems like to stove is getting awful hot before fan kicks on.
  14. stayfitz

    stayfitz Feeling the Heat

    Joined:
    Sep 28, 2012
    Messages:
    295
    Loc:
    Reno, NV
    It's been months since I used mine. Takes a little while, probably 5-10 mins. Sorry, that range might not help much...
  15. Jaymaine34

    Jaymaine34 Burning Hunk

    Joined:
    Jan 5, 2013
    Messages:
    240
    I'm not sure of the exact time ( bet DExterDay does ! Lol ) but I fired mine the other day and 5 plus mins seems about correct . You got yourself a great stove ! A good thermostat will go along way . Enjoy and welcome to the club !
  16. Flem

    Flem Member

    Joined:
    Dec 12, 2009
    Messages:
    131
    Loc:
    Western MD
    Took my stove a good 20 minutes for the convection fan to come on. By this time, the stove was really hot. I guess I will just keep an eye on it? Only other issue is a short flame. I have the manual adjustment open all the way, have the control panel set to +10% feed rate, and I'm burning Lignetics. Not sure what else to do with that.
  17. stayfitz

    stayfitz Feeling the Heat

    Joined:
    Sep 28, 2012
    Messages:
    295
    Loc:
    Reno, NV
    Check out this thread - http://www.hearth.com/talk/threads/quadrafire-issue.113671/#post-1517056

Share This Page