1. Welcome Hearth.com Guests and Visitors - Please enjoy our forums!
    Hearth.com GOLD Sponsors who help bring the site content to you:
    Hearthstone Soapstone and Cast-Iron stoves( Wood, Gas or Pellet Stoves and Inserts)

Quadra 1200 install new auger motor

Post in 'The Pellet Mill - Pellet and Multifuel Stoves' started by mlesniowski, Feb 10, 2008.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. mlesniowski

    mlesniowski New Member

    Joined:
    Feb 10, 2008
    Messages:
    2
    Loc:
    Maryland
    Just purchased a new auger motor for a quadra-fire 1200 free standing. The wiring on the new motor doesn't match the old one. There were only two wires on the old motor. Both Black. The new motor has four wires. Two white which were connected together and then a black and a red wire. I have hooked the White wires up to the white wires on the stove and the black wire to the other wire on the stove. The auger comes on initially then when the auger starts cycling the motor keeps alternating direction. Any Suggestions.
    Thanks
    Mike

    Helpful Sponsor Ads!





  2. JimmyD

    JimmyD New Member

    Joined:
    Jan 24, 2008
    Messages:
    26
    Loc:
    Eastern PA
    Someones got to know something about this one....
  3. hearthtools

    hearthtools Moderator Emeritus

    Joined:
    Jan 6, 2006
    Messages:
    2,019
    Loc:
    Oakhurst, California, USA, Earth
    is this a quad replacement motor or did you get it from a 3rd party?
  4. jtp10181

    jtp10181 Minister of Fire

    Joined:
    Feb 26, 2007
    Messages:
    3,724
    Loc:
    Madison, WI
    I just used one of these motors on a SantaFe. I comes with directions for the 1200. Read them.

    There were some extra wire harnesses in the box along with a new mounting bracket for certian stoves.
  5. mlesniowski

    mlesniowski New Member

    Joined:
    Feb 10, 2008
    Messages:
    2
    Loc:
    Maryland
    To make a long story short I have figured it out. When I purchased the new motor from quadrafire it did not come with any paper work or additional wires. I called quadra and tech seemed like she had no idea what I was talking about. She finaly told me there should have been a wire with a capsitor on it. She said she would fax me the directions. In the mean time I was able to find a copy of the service manual on line for the 1200. The motor should have came with a harness but it did not have a capasitor on it. The one with the capasitor was for a service tech to check it with their control box. The new control box has the capsitor built in. The white wires go to the shoite wires. The red wire goes to the red wire with white stripe and the black wire goes to the red wire on the stove. I just made a jumper and it it works great. PS she called back two days later and said she was now ready to fax the directions. If any one needs a copy of the service manual let me know and I can post the link. This is the service manual not just the manual that quadra posts on it site. Thanks
  6. jtp10181

    jtp10181 Minister of Fire

    Joined:
    Feb 26, 2007
    Messages:
    3,724
    Loc:
    Madison, WI
    Sounds like you got an old part that was laying around someplace. The new replacement motors come with the capacitor on the harness and directions. I think they made the part number for JUST the motor "obsolete" and you have to order the kit for some time now. At least it worked out in the end.
  7. JimmyD

    JimmyD New Member

    Joined:
    Jan 24, 2008
    Messages:
    26
    Loc:
    Eastern PA
    I'm interested in the link for the service manual please!

    Thx,
    Jim
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page