Quadrafire Santa Fe Insert igniter not heating up

Ben Altieri Posted By Ben Altieri, Dec 27, 2012 at 10:15 PM

  1. Ben Altieri

    Ben Altieri
    New Member 2.
    NULL
    

    Dec 27, 2012
    3
    0
    Just replaced the igniter on my 2005 Quadrafire Santa Fe insert. However even the new igniter doesn't get hot. Pellets drop into cup, fans work fine. Might need a cleaning. But how can I troubleshoot this problem with igniter not heating up.
    Thx- Ben Altieri
     
  2. Crane Stoves

    Crane Stoves
    Burning Hunk 2.
    NULL
    

    Apr 22, 2012
    211
    62
    Loc:
    Duxbury, MA.
    did you put the ceramic contacts onto to leads when you replaced the igniter (these are sold separately)?
     
  3. tjnamtiw

    tjnamtiw
    Minister of Fire 2.
    NULL
    

    Mar 9, 2009
    4,432
    725
    Loc:
    North Georgia
    ceramic contacts??????
     
  4. heat seeker

    heat seeker
    Minister of Fire 2.
    NULL
    

    Feb 25, 2011
    2,606
    390
    Loc:
    Northern CT
    Welcome to the forum, Ben!

    The old ignitor may have taken out a fuse on the control board when it died. If it's not too difficult, you could take the new ignitor back out, and wire it to 120VAC to see if it's good. Be careful, electricity can kill, and the ignitor will get HOT if it's okay.
    I'd suspect a blown fuse or bad wiring first, though.
     
  5. kinsmanstoves

    kinsmanstoves
    Minister of Fire 2.
    NULL
    

    Aug 29, 2007
    3,471
    499
    Loc:
    Ravenna, Ohio 44266
    use a meter and check the resistance on the igniter. Next hook the meter up to the two leads from the stove, are you getting any voltage?

    Eric
     

Share This Page