Enviro Empress will not stay lit.

HammeredGold Posted By HammeredGold, Nov 26, 2017 at 9:37 PM

  1. HammeredGold

    HammeredGold
    New Member 2.
    NULL
    

    Nov 26, 2017
    4
    0
    Loc:
    Maryland
    I have an Enviro Empress that lights and burns fine. After about 30-45 minutes the fire starts to die out. The auger drops pellets, but not enough to keep the fire burning.

    Doesn't seem to be a clog in the auger because it runs fine to keep the fire on high for the first half hour.

    I have cleaned the front of the firepit, behind the front panels, and the exhaust pipe.

    Please help, and thank you for your time.
     
  2. johneh

    johneh
    Minister of Fire 2.
    NULL
    

    Dec 19, 2009
    1,352
    531
    Loc:
    Eastern Ontario
  3. stovelark

    stovelark
    Minister of Fire 2.
    NULL
    

    Oct 10, 2009
    1,269
    236
    Loc:
    SE CT
    If the stove comes on and runs normally for a while- what happens? Does it slowly die in flame and eventually get snuffed out? Is the air damper adjusted properly? Is the auger motor getting tired and starts slowing down after its been on a while? It must be an adjustment or something is failing. Is this stove on a thermostat or is being ran in manual mode? Let us know...
     
  4. HammeredGold

    HammeredGold
    New Member 2.
    NULL
    

    Nov 26, 2017
    4
    0
    Loc:
    Maryland
  5. HammeredGold

    HammeredGold
    New Member 2.
    NULL
    

    Nov 26, 2017
    4
    0
    Loc:
    Maryland
    Does it slowly die in flame and eventually get snuffed out?
    Yes, it dies because there is not enough fuel falling into the fire.

    Is the air damper adjusted properly?
    Yes, I've been using the stove for 4 years, it was in the house when i bought it, and i havn't had a problem until now.

    Is the auger motor getting tired and starts slowing down after its been on a while?
    That's exactly what seems to be happening.

    Is this stove on a thermostat or is being ran in manual mode?
    manual mode.

    Thank you for your time.
     
  6. JRemington

    JRemington
    Member 2.
    NULL
    

    Nov 4, 2017
    164
    32
    Loc:
    Belleville New York
    You will have to get the auger cycles and watch the auger and see if it's functioning properly.
     
  7. JRemington

    JRemington
    Member 2.
    NULL
    

    Nov 4, 2017
    164
    32
    Loc:
    Belleville New York
  8. HammeredGold

    HammeredGold
    New Member 2.
    NULL
    

    Nov 26, 2017
    4
    0
    Loc:
    Maryland
    Just got on to thank you all for your help. I took the panel off and watched the motor from the start. After it ran for a while, it looked like it was trying to run, but did not turn. So I just ordered a replacement motor and put it in today. It's been running like a champ for a couple hours straight.

    Thanks again.
     
  9. stovelark

    stovelark
    Minister of Fire 2.
    NULL
    

    Oct 10, 2009
    1,269
    236
    Loc:
    SE CT
    Glad to hear you got her going. Stay warm
     

Share This Page