M55 error 2

  • Active since 1995, Hearth.com is THE place on the internet for free information and advice about wood stoves, pellet stoves and other energy saving equipment.

    We strive to provide opinions, articles, discussions and history related to Hearth Products and in a more general sense, energy issues.

    We promote the EFFICIENT, RESPONSIBLE, CLEAN and SAFE use of all fuels, whether renewable or fossil.

moving2fla

New Member
Nov 24, 2022
4
Massachusetts
Newly purchased house has Enviro M55. Issue is flame error #2.
History: Repair shop vacuumed entire unit. Worked for them but we didn’t have pellets. We added pellets later and unit showed err #2 again. Only way to clear error was unplug although it did not work when we plugged in again, just cleared error.
Repair shop came back replaced convection blower and unit ran great until pellets were gone. We emptied burn pot, loaded more pellets next day (cold stove) and turned on, stove would not light. Just kept dropping pellets. Unplugged, checked all doors, emptied ash pan, tried again, error 2. We are able to hit the power button again and the auger drops a few pellets then goes to error 2 again.
Do you think it is the vacuum hose? Where is it on the M55 insert?
 

johneh

Minister of Fire
Dec 19, 2009
4,383
Eastern Ontario

moving2fla

New Member
Nov 24, 2022
4
Massachusetts
Error 2 is a vac leak
Make sure the door and ash pan are closed and latched
Also with a no start but pellets drop make sure the burn pot liner
is seated correctly and the right way around
The Vac switch is on the left side of the stove close to the combustion fan motor
If you don't have a manual here is a copy of FS steel
Welcome to the forum
Thank you, I’ll try tomorrow. Giving my husband Thanksgiving off. Enjoy the day!
 

johneh

Minister of Fire
Dec 19, 2009
4,383
Eastern Ontario
Do you know if the stove has had the Convection fan upgrade?
The old fans could not clear the heat fast enough on high heat
so the Hi-Temp sensor would trip.
 

moving2fla

New Member
Nov 24, 2022
4
Massachusetts
Do you know if the stove has had the Convection fan upgrade?
The old fans could not clear the heat fast enough on high heat
so the Hi-Temp sensor would trip.
I’m not sure what model fan was just installed. I believe the tech installed an OEM. I’ll report back if it trips again. Thanks again!
 

bostonfan49

Minister of Fire
Nov 10, 2011
528
Essex Jct. Vermont
I’m not sure what model fan was just installed. I believe the tech installed an OEM. I’ll report back if it trips again. Thanks again!