Enviro M-55 Insert

Highwood 430 Posted By Highwood 430, Apr 8, 2018 at 11:31 AM

  1. Highwood 430

    Highwood 430
    New Member 2.
    NULL
    

    Feb 16, 2018
    22
    1
    Loc:
    Southold 430
    2 months old nothing but problems now no pellets dropping worked fine yesterday stopped during the night same issue last weekend
     
  2. johneh

    johneh
    Minister of Fire 2.
    NULL
    

    Dec 19, 2009
    1,652
    664
    Loc:
    Eastern Ontario
    Will need a whole lot more information
    than that .
    Type of pellets
    are there pellets in the burn pot not burned
    Last time full cleaning
    and so on
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  3. Highwood 430

    Highwood 430
    New Member 2.
    NULL
    

    Feb 16, 2018
    22
    1
    Loc:
    Southold 430
     
  4. Highwood 430

    Highwood 430
    New Member 2.
    NULL
    

    Feb 16, 2018
    22
    1
    Loc:
    Southold 430
    Basically cleaned every week only used 10 days total what I figured out depending on what pellets I use it shuts down when I put the heat setting on 1 or 2. Question I have how does the low limit switch get reset? The manual lets you know it shuts down but does not tell you how to reset when that happens
     
  5. johneh

    johneh
    Minister of Fire 2.
    NULL
    

    Dec 19, 2009
    1,652
    664
    Loc:
    Eastern Ontario
    Low limit switch have no reset they are factory set
    at a temp . If you are not running the stove hot enough
    to maintain that temp or higher the stove thinks there
    is no fire and shuts down . If you only need small
    amounts of heat use a thermostat so it turns on
    when heat is needed and off when set temp. has been reached
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  6. Highwood 430

    Highwood 430
    New Member 2.
    NULL
    

    Feb 16, 2018
    22
    1
    Loc:
    Southold 430
    Understand but after that happened could not get pellets to drop. Tried turning it on but no pellets would drop
     
  7. johneh

    johneh
    Minister of Fire 2.
    NULL
    

    Dec 19, 2009
    1,652
    664
    Loc:
    Eastern Ontario
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  8. stovelark

    stovelark
    Minister of Fire 2.
    NULL
    

    Oct 10, 2009
    1,435
    285
    Loc:
    SE CT
    Still not much info. Are u getting an error flashing light? Proof of fire is flashing 3. From a cold start, turn it on and what happens? Does the combustion blower come on? Does the daughter board light up? Again look for any error light flashing. Flashing 2 is vacuum related. You mention stove is 2 months old? Where is installer/dealer help? Is the magnet in the right spot on the sliding top lid? Of course, the lid does need to be closed for it to feed, due to this magnet operates a switch on the controller board (daughter board). Let us know,,,
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  9. Highwood 430

    Highwood 430
    New Member 2.
    NULL
    

    Feb 16, 2018
    22
    1
    Loc:
    Southold 430
    Yes flashing #3 and yes dealer coming Monday but not getting along with him very well. Cold start blower comes on no pellets dropping. Had an issue with the magnet that’s my guess
     
  10. johneh

    johneh
    Minister of Fire 2.
    NULL
    

    Dec 19, 2009
    1,652
    664
    Loc:
    Eastern Ontario
    On the 4100 board flashing # 3 is a temperature sensor problem
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  11. stovelark

    stovelark
    Minister of Fire 2.
    NULL
    

    Oct 10, 2009
    1,435
    285
    Loc:
    SE CT
    Yes, flashing 3 is POF, but because the startup didn't go (no feeding/ignition), the flashing 3 is just saying POF not achieved, then it goes into shutdown. If initial feed did not happen after comb blower starts, then a vacuum issue, jammed auger, or prob magnet issue... Good luck with her.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  12. Highwood 430

    Highwood 430
    New Member 2.
    NULL
    

    Feb 16, 2018
    22
    1
    Loc:
    Southold 430
    Ok so once again was experiencing shut downs No pellets dropping. Finally opened up to check auger seemed jammed.Starting to think possible pellet problem. Both pellets I bought were from Lowe’s the Greene team seem to be fine but when I put there other brand in I seem to get jammed. Is that possible and if so why?
     
  13. Don2222

    Don2222
    Minister of Fire 2.
    NULL
    

    Feb 1, 2010
    8,260
    540
    Loc:
    Salem NH
    It is possible if the pellets have a high moisture content then they can swell and clog the drop chute. Also if the pellets are longer than the PFI specs they can bridge and stop the pellets from falling into the auger chute from the hopper. I would also pull the auger and check for auger pox from the splatter of a sloppy weld where they weld the flight fins to the auger shaft. This happens at the factory and all new and older stoves should be checked for this. Then I would examine the bronze oillite bearing to see if there is any black carbon build up inside where the auger turns in it. That is all. :)
    BTW - That magnetic hopper lid switch can be unplugged from the hi limit switch to bypass it.
    Also I recommend that you add lock washers under the bolts that hold the bracket onto the hopper lid. They get loose from the vibration and then it is hard to close the hopper lid and mess up the magnet lid switch!
    Your dealer may have told you all this. :)

    Auger Pox can also be in the Auger Chute, see below!
    This is how we handle Auger Pox!
    See pics
    https://www.hearth.com/talk/threads/holy-harman-auger-pox-batman.109241/#post-1439352
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...

Share This Page