Why does my pellet stove shut down after 5 minutes of starting it?

Randy Posted By Randy, Nov 19, 2017 at 7:34 PM

  1. Randy

    Randy
    Member 2.
    NULL
    

    May 17, 2012
    87
    1
    Loc:
    Canada
    Why does my pellet stove shut down after 5 minutes of starting it , no fire but works fine when I start it the second time?



    Starts then shuts down after 5 minutes then starts works fine

    next time: Starts then shuts down after 5 minutes then starts works fine

    next time: Starts then shuts down after 5 minutes then starts works fine

    It is a glowboy bayview

    Thanks in advance!!
     
  2. johneh

    johneh
    Minister of Fire 2.
    NULL
    

    Dec 19, 2009
    1,352
    531
    Loc:
    Eastern Ontario
    heat seeker likes this.
  3. Randy

    Randy
    Member 2.
    NULL
    

    May 17, 2012
    87
    1
    Loc:
    Canada
    Thanks so so very much and which switch number is that because I have 3 different spare switches here in case one gave out. Thanks!!

    Yes I do restart as soon as I can get to the stove (seconds)
     
  4. johneh

    johneh
    Minister of Fire 2.
    NULL
    

    Dec 19, 2009
    1,352
    531
    Loc:
    Eastern Ontario
    It is the low limit switch . I have no idea
    what the part # is . Remove the old one if it
    sits on a hole to the exhaust passage it
    may just have a heavy lair of crud on it
    Clean it reinstall and try again
     
  5. Randy

    Randy
    Member 2.
    NULL
    

    May 17, 2012
    87
    1
    Loc:
    Canada
    Sorry but are you sure it is the low limit switch? I replace that switch 2 times so far on this stove and each time it would not shut down when it was bad. The one that screws onto the exhaust fan. Thanks!!
     
  6. Ssyko

    Ssyko
    Feeling the Heat 2.
    NULL
    

    Nov 6, 2017
    483
    81
    Loc:
    Lorraine NY
    Honestly there’s s no possable way to know for sure it is that switch. All those who volunteer info and give advice. Do so from experience and training. Now without being in front of the stove and going by your inexperienced discription of your problem i would have to say your low limit switch does not see a fire within the time allotted and shuts down. I would then test said switch with a jumper wire and start the stove again if it lights and burns normal that switch is the culprit. Replace the switch done.
     
  7. Randy

    Randy
    Member 2.
    NULL
    

    May 17, 2012
    87
    1
    Loc:
    Canada
    I didn't mean to offend anyone and do appreciate you guys trying to help me.

    When I start my stove the red light blinks on the control panel until it lights and then stays red.I did a few hours ago start my stove but in a few seconds the light turned green (same color as when you shut it down). I pressed the red/start again and it lit and stayed on perfectly. Thanks!!
     
  8. Ssyko

    Ssyko
    Feeling the Heat 2.
    NULL
    

    Nov 6, 2017
    483
    81
    Loc:
    Lorraine NY
    No offence taken. I dont mean to come across as an ass either. I just read a lot of post's to learn more myself and i figure most have at least done the same but the more i read the more i find that is not the case.lol
     
  9. Randy

    Randy
    Member 2.
    NULL
    

    May 17, 2012
    87
    1
    Loc:
    Canada
    All is fine so jumping the 2 terminals on the switch won't damage the stove or parts. Just being sure if I understand. I have had great help on this forum in the past that saved me a lot of stress and money. Thanks!!
     
  10. Ssyko

    Ssyko
    Feeling the Heat 2.
    NULL
    

    Nov 6, 2017
    483
    81
    Loc:
    Lorraine NY
    nope just don't run the stove that way for a long time. it is a safty item to keep your house from visits from the local FD
     
  11. johneh

    johneh
    Minister of Fire 2.
    NULL
    

    Dec 19, 2009
    1,352
    531
    Loc:
    Eastern Ontario
    The ones you replaced were reading HOT . The one in it now reads Cold
    Remove the switch with the wires attached use a lighter to heat the surface
    of the snap disc. see if the fan starts .If it does not start switch is bad .
    Maybe the surface of the switch that is inside the exhaust is just dirty that is
    why you have to start the stove twice The second start put enough heat into
    the ash for the snap disc to read the heat
     
  12. Randy

    Randy
    Member 2.
    NULL
    

    May 17, 2012
    87
    1
    Loc:
    Canada
    Thanks and will just do it to test with alligator clip with wires. Thanks for helping and will let you know.
     
  13. Randy

    Randy
    Member 2.
    NULL
    

    May 17, 2012
    87
    1
    Loc:
    Canada
    The stove don't light on the 1st start, just the fans start and stops. I think the auger don't even turn first start but fine on the second.... My switch screws onto the blower and can't get dirty.
     
  14. Ssyko

    Ssyko
    Feeling the Heat 2.
    NULL
    

    Nov 6, 2017
    483
    81
    Loc:
    Lorraine NY
    yours look like this



    Image2.jpg
     
  15. Randy

    Randy
    Member 2.
    NULL
    

    May 17, 2012
    87
    1
    Loc:
    Canada
    Exactly but may be different numbers
     
  16. Ssyko

    Ssyko
    Feeling the Heat 2.
    NULL
    

    Nov 6, 2017
    483
    81
    Loc:
    Lorraine NY
    ok. now we all gotta get on the same page. when you hit START the combustion fan should start and that in turn creates a vacuum in the burn chamber and trips the Vacuum switch which in turn turns on the auger motor can you verify that is or is not happening? on a cold start
     
  17. Randy

    Randy
    Member 2.
    NULL
    

    May 17, 2012
    87
    1
    Loc:
    Canada
    Thanks and will find out tomorrow when I start the stove in the morning. Thanks!!
     
    Zeus likes this.
  18. Randy

    Randy
    Member 2.
    NULL
    

    May 17, 2012
    87
    1
    Loc:
    Canada
    Jumped the low limit switch and started the stove.. Auger worked and stove lit which is different. Red light stayed on as supposed to.... So after about 8-9 minutes I shut down the stove to let it cool down so I could try it again.

    So I tried it again ...started the stove the auger worked and stove lit but after 10 minutes it went out (shut down mode) and green lights flashed in the control panel again. I just pressed the start button again and it is staying lit...
     
  19. Randy

    Randy
    Member 2.
    NULL
    

    May 17, 2012
    87
    1
    Loc:
    Canada
    Could it be the type of pellets being used. I bought a new kind of pellets this year and they don't burn as good or hot as my old brand.
     
  20. Ssyko

    Ssyko
    Feeling the Heat 2.
    NULL
    

    Nov 6, 2017
    483
    81
    Loc:
    Lorraine NY
    Yes it has a big impact on how the stove will operate. I would put a new low limit switch in and toss all the rest. And work on dialing in the burn of those pellets.
     
  21. Randy

    Randy
    Member 2.
    NULL
    

    May 17, 2012
    87
    1
    Loc:
    Canada
    Changed the pellets and so far working fine. Will still get the new LLS. Thanks so much.
     
  22. Ssyko

    Ssyko
    Feeling the Heat 2.
    NULL
    

    Nov 6, 2017
    483
    81
    Loc:
    Lorraine NY
    Glad its working better :)
    I have mixed some good pellets with some not so good to keep the heat and not waste $$$
     
  23. Randy

    Randy
    Member 2.
    NULL
    

    May 17, 2012
    87
    1
    Loc:
    Canada
    Where is the low limit switch located you are talking about? On the exhaust fan blower that blows exhaust through the chimney or on the back of the burn chamber? There are 2 limit switches one as a low limit switch F140 and one as a igniter limit switch F120. I think the F120 igniter limit switch goes on the exhaust blower.

    Thanks in advance!!
     
  24. Ssyko

    Ssyko
    Feeling the Heat 2.
    NULL
    

    Nov 6, 2017
    483
    81
    Loc:
    Lorraine NY
    I would think it would be the switch you jumped with a wire and stove worked. ==c
    What kinda stove is it lol
     
  25. Randy

    Randy
    Member 2.
    NULL
    

    May 17, 2012
    87
    1
    Loc:
    Canada
    I jumped it first time and worked. Second time it worked for 10 minutes but shut down. Danson glowboy bayview.
     

Share This Page